lørdag den 31. januar 2009

De blå kartofler

For en måneds tid siden skrev jeg, at avl af blå kartofler i Danmark er et privilegium for kongehuset. Det er faldet Flemming for brystet - al den stund at han kan købe dem i Kvickly på Amager.
Jeg har researchet lidt på sagen, og jeg må nok erkende, at jeg var lidt hurtig på aftrækkeren, da jeg skrev historien ombord på Explorer of the Seas.
Jeg havde en artikel i baghovedet om Dronning Ingrid, som dyrkede blå kartofler i Gråsten, og det blev altså til det med det kongelige privilegium, men sandheden er, at alle må dyrke dem - i det omfang at læggekartoflerne er optaget på den danske artsliste og mærket med et såkaldt plantepas, der viser, hvem der har avlet kartoflerne, og at de er godkendt til avl i Danmark. Dyrkningen af læggekartofler er kontrolleret af Plantedirektoratet. Som kartoffelland er lovgivningen ret striks i Danmark for at undgå spredning af kartoffelål og andre sygdomme.
Det viser sig også, at arten "Blå Congo" har været dyrket i Danmark i mange år. Den var populær i 30'erne, men har siden ført en noget tilbagetrukket tilværelse. Jeg har tjekket flere havebrevkasser, og arten skulle efter sigende være svær at dyrke.
En anden kendt art er "Spritfabrikkernes blå kartoffel", - der i sin tid blev fremavlet af tidligere forstander for Spritfabrikkernes forsøgsgård "Frederikshøj", Thøger Frederiksen. Spritfabrikkernes blå kartoffel findes fortsat i sortimentet på Landbrugets Kartoffelfonds forædlingsstation i Vandel ved Billund, - landets eneste kartoffelforædlingsstation hvor der forædles nye kartoffelsorter.
Efterspørgslen efter blå kartofler fra blandt andet restauranter har været stigende de seneste år. Det skal også med, at blå kartofler er en ofte brugt ingrediens i det finere franske køkken.
En stor del af den danske import af Blå Congo kommer fra Sverige. Blandt andet Coop henter sine blå kartofler i Sverige, så mon ikke Flemmings blå kartofler i Kvickley kommer från hinsidan? Så ville det selvfølgelig være smart, hvis de også var forsynet med et gult kors!
Farvestoffet i blå kartofler er Anthocyanin, som er det samme som i blåbær. Det er rigt på antioxidanter, der jo i følge tidens trend på naturmedicinmarkedet angiveligt skulle være noget af det sundeste, der findes.
Nu er jeg imidlertid ikke den eneste, der er hoppet på den med de blå kartofler og Kongehuset. I forbindelse med Regentparrets sølvbryllup i 1992 blev der serveret blå kartofler. Dengang verserede der rygter om, at det var Prins Henrik, der - fy skam oh fryd - i al hemmelighed havde smuglet de blå kartofler fra sit slot i Frankrig og til København.
Det må være ligheden mellem blå kartofler og blåt blod, der gør det.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: