mandag den 17. november 2008

Hvem ejer egentlig julen?Det var noget af en overraskelse at komme til Finland lørdag eftermiddag. For her midt i november herskede der en hektisk julestemning.
Vi overnattede på et pænt, men absolut ikke prangende hotel nær den norske Finnmarks-grænse.
Til vores store overraskelse var der pyntet op til jul ikke alene på hotellet, men i hele byen, og der ankom da også flere busser til hotellet fyldt med forventningsfulde nordmænd, som skulle til hotellets angiveligt berømte julebord. Ikke en gang på værelset kunne man være i fred for julepynten. Se blot denne imposante syvarmede juledekoration, som var i vinduet på alle værelserne
Da vi om aftenen gik ned i hotellets restaurant var der dækket op med nisseservietter og bordbomber og stort ta' selv julebord. Tjenerne blev noget fornærmet, da vi gjorde opmærksom på, at vi sådan set bare var kommet for at spise og bestemt ikke skulle nyde noget julebord og derfor bad om spisekortet.
Men der var nu ikke noget at udsætte på rejecocktailen og kalvefileten, bortset fra hele stemningen i restauranten. Det fortsatte i øvrigt hele natten med bægerklang og vild råben og skrigen på gangene - men vi var selvfølgelig også så uheldige at bo lige ved saunaen.
Jeg synes altså bare lige, at det måske er en anelse bare lidt for tidligt at holde julefrokoster, men efter publikum at dømme var det nu også kun en undskyldning for at have det sjovt.
Hvad værre er, at det ser ud til, at disse finner efterhånden har taget patent på julen og ikke mindst julemanden. I Rovaniemi lidt længere mod syd ankommer charterflyene på stribe i disse dage fyldt med engelske turister, som vil opleve julemandens hjemby - og en julefrokost så løssluppen som nogen spansk grisefest.
Og her må vi altså protestere. Finland har intet som helst med julemanden at gøre. Som alle ved, kommer han jo fra Grønland. Og det kan man forvisse sig om ved at skrive til Julemanden, 2412 Nuuk!

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: