tirsdag den 28. oktober 2008

Søjler og finner

Helsinki er en rigtig hovedstad. Centrum er fyldt med imposante bygninger - gerne i neoklassicistisk stil. Her er søjler og søjlegange nok til et helt romersk rigmandskvarter og et par græske tempelparker.
Også gaderne er imposante. Her er alleer og en rigtig esplanade med de førende hoteller iøjnefaldende. Den pretentiøse byggestil og byplanlægning forklares med, at byen i det 18. århundrede konkurrerede voldsomt med St. Petersborg om at være områdets intellektuelle, kulturelle og merkantile centrum. Men helt ærligt - jeg tror altså også, at finnerne kan lide stilen.
Prøv at lægge mærke til det syn, der møder en, når man træder ind på det lokale universitets Konfutse-institut. Det er særdeles stilfuldt og meget anderledes end et institut på Aalborg Universitet. Lad i øvrigt være med at spørge mig, hvorfor vi holder mødet netop på Konfutse-instituttet. For det er faktisk beskyttelse af det arktiske havmiljø, der er mødetemaet. De tilstedeværende amerikanere mener, at det har noget med confusion at gøre...

Universitetet ligger i øvrigt lige ved siden af domkirken i Helsinki. Det er også et imponerende bygningsværk - og et virkeligt must-see i den finske hovedstad. Der er lidt Peterskirke og så lidt russisk katedral over den. Det er tydeligt, at vi befinder os på grænsen mellem Vesteuropa og Rusland.
Og så er Finland jo noget helt specielt. Umiddelbart efter at mødet stopper for i dag er vi inviteret i sauna. Det lyder jo morsomt - vi er dog fyrre deltagere. Der er dog grænser for løssluppetheden. Der er reserveret tid til damerne mellem 18 og 19 og til herrerne mellem 19.30 og 20.30. Til gengæld har værterne lovet, at der vil være rigelig udskænkning, mens de to køn venter på hinanden - ja, det er måske ikke den bedste formulering, men jeg kan ikke formulere det anderledes, selv om det måske lyder en anelse vovet - hvad det aldeles ikke er tænkt.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: