søndag den 19. oktober 2008

Elverhøj

Dinas foretrukne radiokanal er NRK Klassisk, der som navnet siger udelukkende spiller klassisk musik.
Mens vi spiste morgenmad i dag spillede de sørme ouverturen til Elverhøj, og anslog dermed rigtigt nationalromantiske danske toner og måske lidt uforvarende kom de også til at spille den danske kongesang, Kong Kristian.
Men nordmændene skylder selvfølgelig også Christian firtal noget, eftersom det var ham, der grundlagde Oslo, som indtil selvstændigheden i 1905 også bar det sidenhen lidt odiøse navn Christiania. I øvrigt var denne morgens indspilning med det lettiske national-symfoniorkester, så Heibergs syngespil eller opera er jo kommet vidt omkring.
Elverhøj spilles fremdeles på Det Kongelige Teater, men ellers kender de fleste vel ouverturen fra Olsenbanden ser rødt, hvor national-forbryderne sprænger sig vej gennem teatrets kælder til tonerne af dette prægtige musikstykke.
Til anledningen var det lettere omskrevet af Bent Fabricius Bjerre. I et interview fortalte han engang, at det faktisk var en større omskrivning, og at indspilningen voldte en del problemer, fordi det skete med Det Kongelige Kapel, som mere eller mindre kan originalen i søvne. Da de skulle spille Bent Fabriks udgave, spillede de derfor forkert mange gange.
Omskrivningen består i, at Bjerre har fjernet nogle lange, rolige passager og så er der byttet om på nogle andre passager, så opbygningen af ouverturen er blevet passende filmisk.
Scenen er et af højdepunkterne i dansk filmkunst - disneysk i al sin musikalitet, rablende morsomt, suspensiøs og med mindelser til 1812-ouverturen af Tschaikovski.
Scenen kan aldrig ses for tit, så her er den fra YouTube:


Ha' en god søndag. Jeg skal desværre på arbejde - nogen skal jo gøre det hårde arbejde, så jeg skal til frokost på Fjellheisen med en flok repræsentanter for de oprindelige folk i Arktis, som har konference i Tromsø de næste par dage. Jeg er teknisk arrangør på denne konference og tre andre konferencer i den kommende uge, så jeg har først virkelig fri igen næste lørdag aften. Derfor vil opdateringen af bloggen måske også komme lidt drypvis i den kommende uge.

Jesper

Ingen kommentarer: