søndag den 3. august 2008

Den toppede and

Den toppede høne er en af de mest kendte danske folkedanse-melodier, men vidste du, at den toppede skallesluger i virkeligheden er en and?
I hvert fald i Norge, hvor den hedder siland. Den store skallesluger hedder i øvrigt laksand. I norske fuglebøger omtales de som fiskespisende ænder. Og i lighed med skarv og andre fiskespisere tilsvarende lagt for had af fiskerierhvervet.
Det er nok forklaringen på, at den toppede skallesluger er temmelig sky og svær at komme ind på. Vi har i øjeblikket en flok liggende hver morgen i mundingen på elven, men bare jeg går rundt om huset, stikker de til havs. I dag sneg jeg mig ned mod stranden i ly af ribsbuskene, men lige så snart jeg stak hovedet op, svømmede de væk. Men jeg nåede da at få en stribe billeder.
Den toppede skallesluger fælder i øjeblikket og kan ikke flyve. Det er forklaringen på, at vi har så mange af dem netop nu.
Jeg er tidligere her på bloggen kommet for skade at kalde en toppet skallesluger for en toppet lappedykker. Jeg håber hermed at have gjort skaden god igen.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: