tirsdag den 15. juli 2008

Fugle omkring huset

Det har været en begivenhedsrig dag, som jeg vil dele op i tre indlæg.
Som nævnt har jeg holdt fri i dag, og for en gangs skyld lå jeg og gassede mig helt frem til klokken syv. Vejret var lunt, og det var fuldstændigt vindstille.
Jeg synes, at det er lang tid siden, at vi har kigget på fuglene omkring huset, så efter at have startet kaffemaskinen listede jeg mig ned til stranden med kameraet.
En af de fugle, vi hører meget til i øjeblikket, er rødben. Vi har et specielt tosset eksemplar, som lige så snart vi går ud ad døren, forsøger at lokke os væk fra den rede, som den sandsynligvis har et eller andet sted i nærheden. Den dykker tæt, og stiller sig ofte på hegnspælene, hvor den synger højt for at tiltrække sig opmærksomheden. Den er temmelig væver i luften, men det ser altså ikke så elegant ud, når den flyver på grund af de lange ben - men et festligt bekendtskab er den da.
Nede ved stranden har vi i øjeblikket flere grupper af edderfugle. De er ikke så nemme at komme tæt på og slet ikke her i ællingeperioden, men den her gruppe er antagelig yngre fugle uden forældreforpligtelser, og de gik kun modvilligt og under megen knurren i vandet. Jeg kan ikke rigtig beskrive lyden af edderfugle, men der altså en slags kurren eller knurren. Bemærk i øvrigt, at jeg skriver edderfugl med to d'er. Det viser, at jeg ikke har rigtig forstand på fugle. Af en eller anden grund skriver ornitologer altid ederfugl med et d. Begge dele er korrekt retstavning. På norsk har man slet ikke problemet, for her hedder det en ærfugl.
Nede på stranden var det lavvande. Det er ensbetydende med masser af strandskader, som går og roder i tangen i vandkanten. Om natten leder de ofte efter orm i græsplænen. Jeg forestiller mig, at de stikker det orangefarvede næb ned i jorden. Når en orm ser det, tror den, at det er en gulerod - og haps!
I øvrigt tror jeg, at vores musvitter snart skal have ungerne på vingerne. Vi følger spændt med og det vil der helt sikkert komme mere om her på siden.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: