mandag den 30. juni 2008

Søens folk

Weekenden blev tilbragt i Farsø. Det var egentlig en hurtig smuttur for at besøge mine forældre, og jeg havde ikke engang et kamera med - troede jeg da, indtil jeg kom til at tænke på, at der er kamera i mobiltelefonen.
Jeg har aldrig rigtig brugt kameraet før - og jeg synes unægtelig også, at billederne er meget lidt skarpe og noget flade i det. Men med PhotoShoppen har jeg prøvet at rette op på det - tilført lidt mere kontrast og lys - og ikke mindst brugt "unsharpen mask" funktionen, der får billedet til at fremstå optisk skarpere end i virkeligheden.
Mine forældre bor i en ældreboligforening, som hedder Syvsovergården. Opkaldt efter Johannes V. Jensens fantastiske Himmerlands-fortælling om nogle nytårsløjer, der måske gik lidt for vidt. Angiveligt skulle historien have foregået i virkeligheden ikke langt fra mine forældres bopæl. Adressen er i øvrigt Gråbølle, der jo var Johannes V. Jensens litterære spejling af Farsø. Syvsover-gården ligger idyllisk ved siden af den sø, der har givet byen sit navn.
Da jeg var dreng, morede vi os med, at vi havde den gamle konges særlige bevågenhed. Han sluttede jo altid sine taler med en hilsen til søens folk - og vi var jo "Far-søens folk." I øvrigt var både Kong Frederik og Dronning Ingrid ofte gæster i byen, som ligger ikke langt fra kongefamiliens sommerhus i Trend.
Dengang fandtes der i øvrigt en købmand i selve Trend - en rigtig rodebutik af en blandet landhandel og vandingssted for blandt andet posten og rutebilschaufførerne, der altid stoppede op for at få en håndbajer i butikken. Det fortælles, at købmanden en dag gik og rodede i kælderen, da døren gik. Han troede, at det var posten og råbte til ham, at han bare skulle slå røven i sædet og ta' en bajer. Og det var netop, hvad kongen gjorde. For selvfølgelig var det ikke posten, men derimod Kong Frederik, der var kommet ind i butikken.
Den gamle konge var kendt for sin folkelighed - og sine mange tatoveringer - og han morede sig sikkert glimrende over den bramfri købmand.
Jeg vendte tilbage til Tromsø søndag aften med ankomst klokken halvto om natten. Sent, men egentlig er det ganske charmerende at ankomme ved den tid og se, at solen stadig står højt på himmelen. Mandag har også budt på rigtig sydeuropæisk sommervejr med temperaturen liggende omkring de 23 grader.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: