lørdag den 8. marts 2008

NordlysI virkeligheden er nordlys Guderne, der spiller bold med de dødes kranier. Det var sådan, eskimoerne i gamle dage forklarede nordlyset. I dag ved vi, at det simpelthen bare er elektromagnetiske impulser, som får luften i de allerøverste luftlag i atmosfæren til at lyse - lidt ligesom et neonrør.
Vintertid er nordlystid - det giver sig selv, for nordlyset kan kun ses, når det er mørkt. Men på trods af voldsomt vintermørke har vinteren i år været fattig på nordlys her i Straumsbukta. Så meget desto større var glæden da også, da nordlyset formelig eksploderede uden for vinduerne her lørdag aften lige efter nyhederne.
Endelig kunne jeg få taget nogle ordentlige nordlysbilleder. I Nuuk kunne det ikke rigtig lade sig gøre på grund af gadelysene. Og Dina skulle da også lige ud og fløjte en gang. For det er gammel grønlandsk barnetro, at når man fløjter op mod nordlyset, så kommer det og tager dig. Derfor kan man om aftenen opleve børn, der spæner ud fra et hus, står midt på gaden og fløjter op mod himlen et øjeblik, hvorefter de spæner tilbage til husets beskyttende fire vægge igen.
Det er lidt kompliceret at fotografere Nordlys. Det kræver stativ, lang eksponeringstid og en god portion held. Jeg lavede knap 50 billeder - de fire her på siden var de mest vellykkede - og hvis jeg skal være meget kritisk er det kun de to, der er rigtigt gode. Men jeg har taget alle fire med for at give læserne under mere sydlige himmelstrøg et indtryk af, hvordan det ser ud.
Vidste du forresten, at til hvert eneste nordlys hører et tilsvarende sydlys. Det skyldes, at fænomenet følger jordens magnetiske baner. Indlysende nok, ikke sandt?

(Klik evt. på billederne - så bliver de større)

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: