søndag den 24. februar 2008

Stormflod og springflod

Vejrudsigten for søndag har budt på en advarsel mod høj vandstand i forbindelse med højvande i Tromsø-området. Advarslen skyldes en kombination mellem stormflod og springflod, som gør, at vandstanden er ekstraordinær høj.
Den kulminerede i dag ved femten-tiden med en vandstand på 330 cm over søkortsnul. Og selv om det jo ikke ligefrem er marsken, vi lever i, er det temmelig højt, som man kan se på billedet. Til sammenligning tog jeg et billede ved lavvande i morges lidt før kl. ni. Som det ses er forskellen ganske voldsom.
Imidlertid er forskellen ikke så voldsom, som da vi i efteråret havde ekstremt højvande. Forskellen dengang var på 279 cm, hvorimod forskellen i dag kun var på 234 cm. Det skyldes netop, at det, vi oplever i dag, er en kombination mellem stormflod og springflod. Og hvad er det så lige, forskellen er mellem disse to begreber?
Jo, stormflod er, når vinden presser vand ind mod kysten og i vores tilfælde altså ind i fjorden. Springflod derimod indtræffer uafhængigt af vejret ved fuldmåne og nymåne, når solen og månens tiltrækning forstærker hinanden. Hvis man sammenligner situationen i dag med situationen den 27. oktober, får vi, at stormfloden rent teoretisk tegner sig for cirka 70 cm af den samlede vandstand i dag. Havde vi ikke haft stormflod, ville vandstanden altså være lavere. I følge vandstandstabellen for Tromsø, er vejrpåvirkningen i praksis omkring 55 cm i dag, hvilket giver en anslået normalvandstand den 24. fabruar kl. 15 på 277 cm over søkortnul.
Således belært kan vi trygt gå til aftensbordet. Vi skal i dag have bacalao - en traditionel nordnorsk klipfiskeret.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: