torsdag den 10. januar 2008

Hotel California

Nytårsdag var en lang, varm dag i Sanya i det sydlige Kina. Sidst på dagen sad jeg på terrassen til vores hotelværelse og nød udsigten og dagens sidste solstråler med et glas behørigt afkølet hvidvin. Pludselig dukkede coveret til en af alletiders største rock-successer op på den indre monitor. - Jesper, det her er sgu da Hotel California, lød det indefra.
Og som det kan ses på billedet, er ligheden da slående. Der er palmer, og der er solnedgang og en lidt eksotisk hotelbygning. Hotel California er af tidsskriftet Rolling Stones udnævnt til nr. 49 på verdensranglisten over store rock-melodier. Den udkom i 1977, og jeg hørte den faktisk flere gange, mens jeg var i Kina. Blandt andet var vores chauffør (sådan en har man, når man er i Kina!) helt vild med sangen, og den blev spillet med et betydeligt lydtryk i den sølvfarvede Mazda.
Min egen historie om sangen går tilbage til perioden 95 til 2000, hvor jeg havde et fast direkte program på Nuuk FM. Programmet var sådan en blanding af kommunalpolitisk debat og information garneret med masser af god musik. Når man afvikler direkte radio, kan det hænde, at der opstår et problem med en gæst, der ikke lige dukker op til tiden eller noget teknik, der ikke virker. Og da er Hotel California ligesom en ven i nøden. Med sine seks minutter og 31 sekunder er sangen mere end dobbelt så lang, som de fleste melodier. Det giver tid til at løse problemet - og det var en mulighed, som vi ofte måtte gribe til. Så næste gang du hører Hotel California i radioen, ved du, at der er stor sandsynlighed for, at der er panik i studiet...

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: