søndag den 13. januar 2008

Flokmentalitet

"Fuglene flyver i flok, når de er mange nok", skrev Benny Andersen i Svantes Viser. At det er så sandt, som det er sagt, kan vi se her i Straumsbukta hver eneste dag. Det er edderfuglene, der samles på fjorden i store flokke, som strejfer rundt efter nogle gode muslingebanker. Flokkene tæller sommetider i tusindvis af individer.
Edderfuglen er en meget social fugl med en udstrakt flokmentalitet. Fuglen bruger flokken som et af sine grundlæggende beskyttelses-midler. Blandt andet kan man om sommeren se, hvordan mødrene hjælpes ad med at beskytte ællingerne i store børnehaver.
Her på egnen er dagene så småt ved at blive lysere, men der er stadig en uges tid endnu, inden solen igen begynder at vise sig på himmelen. Det fremgår også tydeligt af billederne, at det endnu kniber med at få lys nok til at lave ordentlige fotos. For eksempel er det lysforholdenes skyld, at fuglene optræder nærmest silhouet-agtig på den lysere vandoverflade. Det gør det svært på billederne at skelne mellem hanner og hunner. Forskellen i fjerdragt er ellers ganske markant blandt edderfuglene, hvor hunnerne er brune ligesom gråandehunner, mens hannerne er ganske farvestrålende med et hvidt bryst og pastelagtige grønne og røde farver omkring hovedet.
Her søndag eftermiddag er vi på vej ud af døren mod København. Dina tager til Grønland i morgen, og jeg følger efter torsdag, hvor jeg skal til borgmesterkonference i Winter Cities organisationen. Det bliver spændende at følge konferencen, som jeg selv var med til at skaffe til Nuuk for fire år siden. Og det bliver da også rart med et gensyn med Nuuk, hvor jeg jo har boet i tolv år.

Ha' det
Jesper

Ingen kommentarer: