søndag den 9. september 2007

Kommunalvalg i Norge

Som tidligere fortalt, har vi haft besøg af Dinas datter og barnebarn i weekenden.
Efter at have afleveret gæsterne i lufthavnen, kørte vi hjem, og på hjemturen nåede jeg lige forbi Straumsbukta skole for at stemme til det norske kommunalvalg.
Her havde jeg en oplevelse af den slags, som gør livet på landet så vidunderligt. På et par måneder er vi åbenbart blevet så kendte herude, at valghandlingen kunne klares uden legitimation. Dette på trods af at der har kørt en omfattende kampagne i de norske medier for at forklare folk, at man nu - i modsætning til før - vil forlange billedlegitimation af alle, der møder op for at stemme. Men på vores lille afstemningssted ville det nu nok blive mødt med forbløffelse, hvis de tilforordnede, der jo er lokale, var begyndt at forlange billedlegitimation af naboerne. Det er sådan en bestemmelse, som bureaukrater i Oslo, København eller Bruxelles finder på, fordi de slet ikke kender livet ude i de små samfund, hvor man faktisk kommer hinanden ved.
Det minder mig om den nye regel i Danmark, hvor postkontorerne skal forlange legimitation med billede af alle, der betaler. Jeg har hørt, at en mand, der har boet hele sit liv i Farsø, blev så forbløffet over kravet, at han fluks strøg hjem og hentede sit bryllupsbillede. Det ene billede kan vel være lige så godt som det andet.
Derfor vil jeg heller ikke vise et billede af et afstemningssted, men til gengæld et par rensdyr vi mødte i formiddags lige efter Eide på vej til Sommerøy.
Jeg vender tilbage med nyt om valget, når det slutter i morgen aften. Men spændende bliver det, for i følge meningsmålingerne ser det ud til, at magthaverne og bureaukraterne i Tromsø (og i Oslo med for den sags skyld) vil få et ordentlig drag over nakken.

Ha' et godt valg, selv om du måske synes, at du ikke har noget valg.

Jesper

Ingen kommentarer: